Solucions

Serocribratge en zones geogràfiques

A mitjans de maig, es va fer un serocribratge de tota la població del país d’Andorra. Amb el coneixement que podria haver-hi molts possibles portadors asimptomàtics, es va voler utilitzar el serocribratge per trobar-los, diagnosticar-los i aïllar-los, i d’aquesta manera tallar les cadenes de transmissió.

Foto: Diari d’Andorra

90% de la població de 78.000 persones va participar en el serocribratge, que es va fer en 59 punts de trobada, gestionats per 1.500 voluntaris. Els subjectes van anar a la cita amb grups familiars i van ser atesos per dos voluntaris professionals sanitaris que els va fer la punció i dos voluntaris addicionals que van apuntar els resultats.

Una vegada començada el serocribratge poblacional amb les proves proporcionades per Linkcare, la transmissió es va parar ràpidament. A tots els IgM positius (3.718 persones) se’ls va fer un PCR o TMA. D’aquestes, es van detectar i aïllar 78 persones en fase infecciosa (2,12%). Si no s’hagués detectat i aïllat aquests casos immediatament, la cadena d’infeccions podria haver-se ampliat en 30 dies a 367 noves infeccions (suposant un R0 de 2).

És important apuntar que es van trobar sis IgM+ en residències, tots asimptomàtics, dos dels quals es van donar positiu més endavant amb PCR.

Sense haver fet el serocribratge, és probable que aquests casos asimptomàtics no només no s’haguessin detectat, sinó que haguessin passat la malaltia a altres individus.

Simulació del nombre de nous contagis a partir dels casos de PCR positius si no s’haguessin aïllat (Basada en una R0 de 2.)