Solucions

Serocribratge en residències de tercera edat

Les residències de persones majors tenen unes circumstàncies molt particulars que compliquen la seva estratègia amb respecte al SARS-Cov-2: els seus residents són del nivell més alt de risc, l’envelliment s’associa amb una major morbiditat a causa del Covid19 derivada d’una varietat de teixits disfuncionals; els residents poden tenir la mobilitat limitada; i, per últim, les visites dels seus amics i familiars són d’una banda essencials per la seva salut mental i física i de l’altra poden ser elles mateixes una font d’infecció.

La primera actuació per mantenir una residència lliure de virus és la bona higiene, que consisteix en rentar-se les mans, fer servir mascaretes i practicar el distanciament social. Aleshores fa falta fer una neteja intensa de les habitacions i zones comunitàries, control de les visites i personal, i seguiment de les recomanacions de les autoritats sanitàries. La divisió de residències en grups reduïts o ‘bombolles’ i el temps i passejos a l’aire lliure també poden ajudar a reduir el risc de contaminació.

El serocribratge pot contribuir a protegir la qualitat de vida dels residents. Mantenint un control habitual dels residents permet que els més autònoms no hagin de renunciar completament les seves activitats habituals i els més dependents a participar en les zones comuns. Permet detectar possibles portadors i actuar en conseqüència ràpidament, prevenint brots per asimptomàtics. A més a més, el serocribratge dels professionals sanitaris li bloca el camí del SARS-CoV-2 a entrar a la residència.

La connexió amb familiars és molt important tant pels residents com les famílies. El serocribratge pot contribuir a prevenir possibles contagi entre els residents i els seus cercles pròxims, mantenint d’aquesta manera el benestar emocional.

Més de la meitat de les defuncions per Covid19 registrades en la major part dels països desenvolupats del món corresponen a residents de centres geriàtrics o sociosanitaris.

És especialment significatiu que el serocribratge realitzat pel Servei Andorrà d’Atenció Sanitària va permetre detectar i aïllar sis casos sospitosos i aturar un possible brot relacionat amb el Centre de salut Social de Clara Rabassa.