Andorra inicia la validació clínica de dues proves ràpides en saliva dissenyades per Linkcare

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) inicia la validació clínica de dues proves ràpides en saliva de nova generació per la Covid-19 dissenyades per Linkcare

  • L’estudi, al qual s’afegirà en breu un hospital català, permetrà validar l’eficàcia d’una nova generació de tests que suposaran un gran avantatge en les estratègies de cribratge per contenir nou brots de forma simple i ràpida.
  • Les noves proves, actualment produïdes a la Xina, han estat dissenyades per l’empresa catalana Linkcare i la companyia de Singapur Zhongrun Biotech.

Barcelona, 3 de desembre del 2020.- Linkcare Health Services, spin off de l’Hospital Clínic dedicada a la medicina col·laborativa, anuncia l’inici de la validació clínica a l’Hospital NS Meritxell d’Andorra de dues noves proves ràpides en saliva i mucosa bucal de nova generació, que seran instrumentals per aturar l’epidèmia causada per la Covid-19. Es tracta d’una d’antígens i una altra d’anticossos IgA/IgG, no invasives i que es podran administrar massivament i amb la freqüència necessària, facilitaran la identificació i aïllament dels portadors asimptomàtics del virus.

Els kits diagnòstics, dissenyats per Linkcare i l’empresa de Singapur Zhongrun Biotech, actualment produïts a la Xina, han comptat amb el consell d’experts mundials en l’àmbit de la saliva, i han obtingut resultats preliminars de laboratori excel·lents.

Detectar els positius asimptomàtics, el gran repte

Un dels reptes principals de la pandèmia Covid-19 és la importància i dificultat d’identificar els portadors asimptomàtics.

Els tests ràpids d’antígens utilitzats actualment, basats en una mostra nasofaríngia, s’han demostrat útils en trobar els portadors asimptomàtics més infectius, com s’ha vist a Eslovàquia, on el seu ús va permetre trobar 57.402 portadors en dos caps de setmana del mes de novembre passat, mentre que en els set mesos anteriors tan sols s’havien detectat 76.072 casos. No obstant això, aquest tipus de proves ràpides requereixen d’una infraestructura humana i logística que fan molt complexa la implantació d’estratègies massives de cribratge i aïllament.

El nou test d’antígens en saliva de Linkcare facilita fer proves ràpides i econòmiques a determinats col·lectius i fins i tot a poblacions senceres per identificar i aïllar els positius. D’aquesta manera es trenquen les cadenes de transmissió i es limita al màxim el confinament als portadors.

En el cas de les persones amb símptomes, i en períodes on la grip estacional pot ser fàcilment confosa amb la Covid-19, aquest tipus de proves ràpides també permetran als professionals diferenciar amb celeritat la Covid-19 d’altres malalties respiratòries estacionals.

D’altra banda, les proves d’anticossos, i en particular aquelles que poden detectar els IgA primerencs que apareixen en els teixits mucosos on es fixa el SARS-CoV-2, obren la possibilitat d’identificar pràcticament tots els subjectes que han estat exposats al virus des del sisè dia fins setmanes després del contacte.

El codi QR, un avantatge per a la prescripció, la gestió i la privacitat

Fer els tests no és suficient, també cal gestionar els resultats. Per aquest motiu, totes les proves dissenyades per Linkcare, inclosos els nous productes, porten un identificador QR únic que es pot associar a una recepta electrònica, mantenint la privacitat i l’anonimat dels participants. D’aquesta manera, la realització de la prova no requereix l’accés a cap dada personal i els resultats es poden compartir amb carpetes de salut com “La Meva Salut” a Catalunya, o d’altres serveis sanitaris.

Sobre Linkcare

Linkcare va néixer el 2010 com a spin-off de l’Hospital Clínic de Barcelona. La companyia ofereix assessorament en projectes de medicina col·laborativa per tal de fomentar l’empoderament del propi pacient en la gestió de la seva salut, tot millorant la comunicació amb familiars i cuidadors, i facilitant una major cooperació entre personal sanitari de diferents àmbits (gestors de casos, infermeres, fisioterapeutes, metges de família, especialistes, etc.).

Linkcare dissenya i valida procediments de medicina col·laborativa. Les innovacions en salut de la companyia inclouen procediments de millora de l’estil de vida, cribratge, programes d’ajut al diagnòstic i la gestió de les malalties cròniques. En aquest sentit, Linkcare ha dissenyat i dóna suport al cribratge de malalties pulmonars obstructives cròniques (MPOC) del Servei Basc de Salut (Osakidetza) des del 2011. L’esperit innovador de Linkcare ha obtingut el reconeixement a nivell nacional i internacional, i dos dels seus projectes han estat guardonats pel Sistema Nacional de Salut Pública Basc i la Unió Europea.

La plataforma de col·laboració mèdica de Linkcare, que s’utilitza per gestionar les dades de cribratges, ha facilitat la gestió d’assajos clínics distribuïts i la recerca mèdica, havent participat en més de 25 publicacions científiques, 14 assajos clínics i projectes internacionals, amb la col·laboració de més de 40 institucions de recerca europees.

La companyia manté una activitat molt destacada a la Xina, on ha facilitat l’acord per al desenvolupament de l’Hospital Internacional Guangzhou Barcelona, liderat per l’Hospital Clínic, amb el suport dels presidents espanyol Pedro Sánchez i xinès Xi Jinping.

Per a més informació:

Gemma Pascual – Dosde2
gemma.pascual@dosde2.com – 636 663 097

 

NOTES COMPLEMENTÀRIES

Les autoritats europees donen suport a l’ús de tests ràpids per lluitar contra la epidèmia

Recentment l’European Center for Disease Control (ECDC) ha publicat un document anomenat “Options for the use of rapid antigen tests for COVID-19 in the EU/EEA and the UK”[1] que inclou entre les seves recomanacions:

  • Les proves ràpides d’antigen poden contribuir a la capacitat global de tests de Covid-19, oferint avantatges en termes de temps de rotació més curts i costos reduïts, especialment en situacions en què la capacitat de proves RT-PCR és limitada.
  • L’ECDC recomana que els Estats membres de la UE realitzin validacions independents i específiques de tests ràpids d’antigen abans de la seva implementació.
  • Les proves ràpides d’antigen poden ajudar a reduir la transmissió a través de la detecció precoç de casos altament infecciosos, permetent l’inici ràpid del rastreig de contactes.

Cada vegada més científics donen suport a l’ús de proves ràpides per controlar l’epidèmia

El professor Michael Mina, de la Universitat de Harvard insisteix en la conveniència de fer controls d’antígens massius com la millor estratègia per controlar la propagació de la Covid-19[2]. Segons aquesta visió, encara que les proves ràpides tenen una menor sensibilitat que les de replicació d’àcid nucleic, el fet que pugui realitzar-se de forma massiva i freqüent permet controlar la transmissió de forma més eficient que no pas amb productes més sensibles però més difícils i costosos d’administrar i més lents d’obtenir el resultat.

La nova administració americana ha donat immediatament suport a aquesta proposta i diverses ciutats com ara Nova York ja han anunciat els seus programes de cribratge universal d’alta intensitat.


[1] https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/options-use-rapid-antigen-tests-covid-19-eueea-and-uk. Accedit 27 novembre 2020

[2] Mina, Michael J., Roy Parker, and Daniel B. Larremore. “Rethinking Covid-19 test sensitivity—A strategy for containment.” New England Journal of Medicine (2020).